Blog

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sağlık, insanın hayata karşı en büyük kozlarından biri. Hatta belki de en büyüğü. Çünkü her şey önce sağlıkla alınmış derin bir nefesle başlıyor. Günlük hayatta başımıza gelen istemediğimiz her duruma karşı “Sağlık olsun!” dememiz de bu yüzden.

Sağlığın olması elbette ki çok güzel. Ama hayatın ne getireceği belli olmuyor ve beklenmedik olaylar karşısında aniden sağlığınızı geri kazanmak için müdahalede bulunulması gerekebiliyor. İşte bu müdahalelerin masrafları cebinizi de etkilemesin diye sağlık sigortaları var! Temel olarak tamamlayıcı ve özel sağlık sigortası olarak ikiye ayrılan bu sigortaların farklarına gelin hep birlikte bakalım!

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK’lı bireyler tarafından kullanılabilen devlet destekli bir sigorta türüdür. Bu sigorta türünde SGK limitlerini aşan tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanabilmek için gittiğiniz hastanenin hem SGK ile hem de seçtiğiniz sigorta şirketi ile anlaşmalı olması gerekir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar ve Kimler Yaptırabilir?

Tamamlayıcı sağlık sigortası, ya da kısaca TSS, sigortalı bir işte çalışan veya harici olarak kendi sigorta primlerini ödeyen kişiler için geliştirilmiş bir sigorta türüdür. Her sigorta şirketinin kendine göre belirlediği bir yaş sınırı olmakla birlikte Aveon Global Sigorta için bu yaş sınırı 65’tir. Yani 65 yaşın altındaki herkes Aveon Global Sigorta Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ndan faydalanabilir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası genel olarak küçük cerrahi müdahaleleri, ayakta uygulanan tedavileri, muayeneleri, tetkikleri, refakatçi giderlerini ve radyoterapiyi kapsar. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortasının kapsamını genişletmek sizin elinizdedir. Sigorta şirketiniz tarafından sunulan ek teminatları ve hizmetleri poliçenize ekleyerek tamamlayıcı sağlık sigortası poliçenizi genişletebilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası Nedir?

Özel sağlık sigortası SGK’lı olma şartı aranmayan ve tamamen sigorta şirketine bağlı bir sigorta türüdür. Bu yüzden başvuracağınız hastanenin sadece sigorta şirketiniz ile anlaşmalı olması yeterlidir. Özel sağlık sigortası genel olarak bir kaza sonucu oluşan akut tedavi masraflarını ve geçmişten gelen ya da tanısı yeni konmuş kronik hastalıkların tedavi masraflarını karşılamak üzere geliştirilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsar ve Kimler Yaptırabilir?

Sigorta şirketine göre yaş sınırı değişebilse de genel olarak 60 yaşın altındaki bireyler özel sağlık sigortası yaptırabilir. Özel sağlık sigortasının birçok insana göre en büyük avantajı sigortadan önce teşhisi konan kronik hastalıkların tedavisini de karşılamasıdır. Kronik rahatsızlığa göre fiyat değişebilmektedir ancak her türlü duruma karşı hazırlıklı olunmaktadır.

Özel sağlık sigortası, 24 saatin üzerinde hastanede yatış gerektiren tedavileri de belirlenen limitler oranında karşılar. Bu nedenle genelde estetik amaçlı olanlar hariç büyük cerrahi müdahale gerektiren durumlarda özel sağlık sigortası devreye girmektedir.

Özel ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Hayatta insanın başına neler geleceği bilinmez. Yeni bir gün oldukça sağlıklı bir şekilde bisiklet kullanırken ertesi gün gözlerinizi hastanede açabilirsiniz. Bu beklenmedik durumlar sağlığınızı tehdit ettiği kadar cebinizi de tehdit etmektedir. Çünkü tedavi için gereken masraflar oldukça yüksek miktarlara ulaşabilir.

Sigorta primlerini kendiniz dışarıdan ödemeniz ya da sigortalı bir işte çalışmanız da sizi bu masraflardan kurtarmayacaktır. Çünkü SGK, tedavi masraflarının sadece cüzi bir kısmını karşılar. Geriye kalan ücreti siz ödemek durumunda kalırsınız. Ayrıca sadece SGK anlaşmalı hastanelerde tedavi gördüğünüzde devlet sigortasından yararlanabilirsiniz.

Tamamlayıcı ve özel sağlık sigortalarını haricen yaptırmanız sizi büyük oranda bu masraflardan kurtarır. Çünkü haricen yapılan sağlık sigortalarının teminat limitleri devlet sigortasından daha yüksektir. Örneğin; gittiğiniz SGK anlaşmalı hastanede 100 ₺ olan muayene ücretinin 25 ₺’si devlet sigortası tarafından karşılanıyorsa 75 ₺ ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ancak harici sağlık sigortalar ile hiç ücret ödemeden ya da sadece hastane katılım payı ödeyerek aynı tedaviyi alabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Harici bir sağlık sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası arasında kalmış olabilirsiniz. İşte sizi bu kararsızlıktan kurtarmak için özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farkları sizin için derledik:

  • En temel fark olarak tamamlayıcı sağlık sigortasında SGK’lı olma ve SGK anlaşmalı bir hastaneye başvurma şartı bulunurken özel sağlık sigortasında böyle bir şart aranmaz.
  • Hastanelerin SGK anlaşmalı olma şartı olmadığı için özel sağlık sigortasının geçerli olduğu hastane ağı tamamlayıcı sağlık sigortasından daha geniştir. Bu da gitmek istediğiniz hastane konusunda daha özgür olmanızı sağlar.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) yurt dışında geçerli değildir. Ancak ek teminatlar ile özel sağlık sigortasının kapsamını genişleterek yurt dışında da kullanabilirsiniz. Eğer yurt dışına sık seyahat ediyorsanız sağlığınızı yurt dışında da güvence altına almanız oldukça mantıklı olacaktır.
  • Genel olarak teminat limitleri özel sağlık sigortasında daha yüksektir. Bu nedenle özel sağlık sigortası 24 saatin üzerinde hastanede yatış gerektiren tedavilerde dahi geçerliyken tamamlayıcı sağlık sigortası geçerli değildir.
  • Doğum, diyetisyen, psikiyatrist, suni uzuv ve diş sağlığı gibi ek hizmetler özel sağlık sigortasına dahil edilebilirken tamamlayıcı sağlık sigortasında yer almaz.
  • Özel sağlık sigortası reçete edilen ilaçları da kapsarken tamamlayıcı sağlık sigortası ilaç masrafının tamamını karşılamaz. Yani tamamlayıcı sağlık sigortanız olsa dahi eczaneye gittiğinizde çıkan fark ücretini ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu nedenle operasyon sonrası bakım veya kemoterapi gibi yoğun ilaç kullanılan dönemlerde özel sağlık sigortası maddi olarak daha büyük avantaj sağlar.
  • Özel sağlık sigortasında teminatların hakkını sınırsız yapabilme opsiyonunuz vardır. Tamamlayıcı sağlık sigortasında ise belirlenmiş haklara uymak zorundasınızdır. Yani sigorta şirketine göre değişmekle birlikte tamamlayıcı sağlık sigortasında sekiz ile on arası muayene hakkınız varken özel sağlık sigortasında bu hakkınızı sınırsız yapıp istediğiniz zaman muayeneye gidebilirsiniz.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortasında zaten hastane SGK anlaşmalı olduğu için katılım payı ödemezsiniz. Ama özel sağlık sigortasında hastaneye bir katılım payı ödemeniz gerekebilir.
  • Kapsamı daha geniş ve limitleri daha yüksek olduğu için özel sağlık sigortasının primleri tamamlayıcı sağlık sigortasına göre daha yüksektir. Dilerseniz özel sağlık sigortasının teminatlarını artırarak yurt dışında da geçerli bir sağlık sigortası alabilirsiniz.

Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Poliçe Fiyatlarını Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

Genel olarak sigortalarda fiyatı etkileyen en önemli unsurlar teminatlar ve teminat limitleridir. Aynı durum sağlık sigortaları için de geçerlidir. Sigorta şirketleri bu durumda müşterilerine farklı ek teminatlar ve hizmetler sunar. Poliçeye eklenen her hizmet ve teminat için ekstra ücret ödemeniz gerekir. Ayrıca anlaşmalı hastane ağının genişliğine göre de sigorta teklifinin fiyatları değişir.

Sağlığını güvenceye almak herkesin hakkıdır. Bu yüzden en uygun sigorta teklifleri ve geniş anlaşmalı hastane ağı ile Aveon Global Sigorta her zaman yanınızda! “Keşke!” dememek için hemen Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sayfasının “Hızlı Teklif” bölümünden size en uygun teklifi alarak sağlığınızı şimdi güvenceye alın!

Diğer Yazılar

Hızlı Teklif Alın

İletişim bilgilerinizi paylaşın en kısa sürede danışmanlarımız size geri dönüş sağlasınlar