Blog

Seyahat Sigortası Kayıp Bagaj İşlemleri

Bir seyahate çıkmak, belki de insana huzur veren eylemler listesinin başında gelir. Tabii ki bu noktada seyahat için belirlediğiniz lokasyonun da yaşayacağınız tatil deneyiminde büyük bir etkisi olur. Ayrıca seyahatte çıkarken kendi eşyalarınızı da beraberinizde götüreceğinizi unutmamanız gerekir. 

Seyahate çıkarken hazırladığınız bagajlarda yaşanabilecek bir sorun, seyahat deneyiminizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle bagaj işlemlerinizi güvenceye almanız gerekir. Özellikle uçakla yapacağınız yurt içi veya yurt dışı seyahatlerinizde bagajınızın kaybolması veya hasar görmesi daha olası bir durumdur. Çünkü uçak seyahatlerinde bagajlar üzerindeki denetim daha az olur. Denetimin az olması nedeniyle de bagajların kaybolması ya da yükleme ve indirme işlemleri sırasında hasar görmesi gibi durumlar yaşanabilir. Ancak bu tarz bir durum başınıza geldiğinde sizin de bazı haklarınız bulunur. 

Seyahat sigortası kayıp bagaj işlemleri ve kayıp bagaj tazminatı ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda sizin için anlattık. 

Seyahat Sigortası Nedir?

Seyahat sigortası, özellikle yurt dışı seyahatleri için yapılan bir sigorta ürünüdür. Seyahat sağlık sigortası olarak da bilinen bu sigorta türü, özellikle vize başvurusu için zorunlu tutulmamışsa isteğe bağlı olarak yapılır. Seyahat sigortası, seyahat süresi boyunca kaza ya da hastalık durumlarından dolayı karşılaşabileceğiniz ve acil müdahale gerektiren sağlık sorunlarına karşı güvence sağlar.

Seyahat sigortalarında kayıp bagaj teminatı da yer alır. Bu sayede seyahatiniz esnasında bagajınızın kaybolması ya da hasar görmesi durumunda ilgili ulaştırma şirketine dava açabilir veya kayıp bagaj tazminatı talep edebilirsiniz. Her iki durumda da yaşayacağınız maddi zararın önüne geçebilir veya sigorta acentesinin poliçenizde belirlediği tutar kadar ödeme alabilirsiniz.

Seyahat Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Seyahat sigortası yaptırırken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri sigorta poliçesinin kapsamıdır. Sigorta poliçesinde temel sağlık teminatları değişmez ve tutarı farklı olabilse de hemen her acentede aynıdır. Ancak acenteye göre değişebilen ve sizin isteğinize göre poliçeye dahil edilebilen bazı opsiyonlar bulunur. Bu opsiyonlardan en önemlileri arasında kayıp bagaj teminatı yer alır. Çünkü bu sayede kaybolan veya hasar gören bagajınızla ilgili tazminat alabilir ya da ilgili ulaşım şirketini dava edebilirsiniz.

Seyahat sigortası kayıp bagaj işlemlerini hangi koşullarda yapabileceğinizi ve ne gibi avantajlar elde edebileceğinizi poliçeniz belirler. Örneğin; bazı kayıp bagaj sigortaları sadece 15 kilograma kadar bagajları teminat altına alırken bazı sigortalar 30 kilogram gibi oldukça büyük bagajları güvence altına alır. Ayrıca kayıp bagaj teminatının hangi eşyalarınız için geçerli olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Teminat dışında kalan eşyalarınızı el bagajında yanınıza alarak değerli eşyalarınızı güvenceye alabilirsiniz.

Kayıp Bagaj Yolcu Hakları Nelerdir?

Seyahat sigortası kapsamında bagaj işlemleri sırasında meydana gelebilecek aksaklıklara karşı tazminat talep etme hakkınız bulunur. Ulaşım şirketinin ve yolcunun hakları IATA Anlaşması çerçevesinde belirlenir. Buna göre sadece ulaşım şirketinin ihmali ya da kasti olarak zarar verme isteği bulunmadığı durumlarda tazminat talep edebilirsiniz. 

Örneğin; Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin belirlediği kurallara göre sizin yolcusu olduğunuz hava yolu şirketi bagaj tazminatı olarak kilogram başına 20 dolar ödeme yapmayı kabul ediyor. Bu durumda 20 kilogramlık bir bagajınızın kaybolması durumunda 400 dolarlık bir tazminat alabilirsiniz. Bagaj kilogramının kayıt altına alınabilmesi için mutlaka check-in işlemi sırasında bagajın tartılması gerekir.

Tabii ki farklı durumlarda başvuracağınız farklı haklarınız da bulunur. Mesela hasar tazminatı. Bagajınızın hasar görmesi durumunda 7 gün içerisinde havayolu şirketine başvurarak hasar tazminatı talep edebilirsiniz. Eğer bagajınızdaki hasar anında fark edilebiliyorsa havaalanından ayrılmadan tazminat başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak genel olarak kullanım sonucu yaşanan yıpranmalar, çizilmeler ve renk değişimleri nedeniyle hava yolu şirketleri ödeme yapmaz.

Öte yandan bagaj tesliminde yaşanabilecek bir gecikme sonucunda da tazminat talep edebilirsiniz. Ancak gecikme durumlarında en fazla 21 gün için tazminat alabilirsiniz. Ayrıca bu süreç içerisinde yaptığınız bütün harcamaları kayıt altına almalı ve belgeleri ile birlikte ulaşım şirketine sunmalısınız. 

Başvurabileceğiniz diğer bir yol ise tabii ki hukuki süreçtir. Eğer kayıp bagajınız havayolu tarafından 45 gün içerisinde bulunamazsa ilk olarak hava yolu yetkilileri size ulaşarak anlaşmak için tazminat ödeme yoluna gider. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise hukuki süreç başlatabilirsiniz. 

Seyahat tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde başlatabileceğiniz hukuki süreç için oldukça detaylı bir dava dilekçesi hazırlamalısınız. Bu durumda maddi kaybınızın tam olarak tespit edilebilmesi için taksi masraflarından, eşyalarınızın fiyatına kadar birçok gideri belgelendirmeli ve dava dilekçesine eklemelisiniz.

Kayıp Bagaj Tazminatı Nasıl Alınır?

Kayıp bagaj teminatını ancak bagajınızın kaybolması, hasar görmesi ya da geç teslim edilmesi gibi durumlarda talep edebilirsiniz. Ayrıca bu durumlar sonucu yaşadığınız maddi kayıpları tek tek belgelendirmeniz gerekir.

Kayıp Bagaj Bildirimi Nereye Yapılır?

Kayıp bagaj tazminatı, ulaşım şirketinin sorumluluğundayken bagajınızın başına bir durum gelmesi sonucu maddi zararınızı karşılamak amacıyla ödenir. Eğer böyle bir durum yaşadıysanız ilgili ulaşım şirketinin sigorta, tazminat veya kayıp birimine başvurarak mağduriyetinizi belirtebilirsiniz.

Seyahat Sigortası Kayıp Bagaj Tazminat Talebinde Gerekli Olan Evraklar

Kayıp bagaj tazminatı talebinde bulunmak için seyahatinizi ve maddi zararınızı belgelemek zorundasınız. Kayıp bagaj tazminat talebi için aşağıdaki belgeleri ibraz etmeniz gerekir:

  • Kimliğinizin fotokopisi
  • Seyahat biletinizin fotokopisi
  • Bagajınızın kaybolduğuna, hasar gördüğüne ya da zamanında teslim edilmediğine dair havayolu şirketi tarafından düzenlenen rapor
  • Kayıp bagaj içerisindeki eşyalarınızın fiyat dokümanları ve faturaları
  • Eğer bir yurt dışı seyahati ise seyahat ettiğiniz ülkeye giriş ve çıkışı gösteren vize damgalarının bulunduğu pasaport
  • Bagaj gecikmesi sonucu yapılan ve aciliyet teşkil eden harcamaların faturaları
  • Tam olarak doldurulmuş tazminat beyan formu
  • Bagajın bulunamadığına dair havayolu şirketi tarafından tutulan rapor

Seyahat Sigortasında Bagaj Kaybı Teminatı Dışında Kalan Durumlar

Seyahat sigortalarında yer alan bagaj kaybı teminatının karşılaşamadığı bazı durumlar bulunur. Seyahat sigortasında bagaj kaybı teminatı dışında kalan durumlar şunlardır:

  • Bagajınızın seyahatinizde yanınızda olduğu kayıt altına alınmalıdır. Bunun için de mutlaka bagajınızın check-in sırasında tartılmış olması gerekir.
  • Bagaj içerisinde bulunan para, kredi kartı, elektronik eşya (laptop, tablet, cep telefonu, kamera vb.), mücevherat, özel dokümanlar gibi değerli eşyalar teminat kapsamında değildir.
  • Havaalanı içerisinde gerçekleşmeyen kayıplar, teminat kapsamında değildir.
  • Bagaj, havayolu şirketi tarafından bulunamadığı takdirde “kayıp bagaj” raporu tutulmalıdır. Eğer bu rapor tutulmamışsa söz konusu teminat geçerli değildir.
  • Bagajın size ait olduğunu kanıtlayacak bir kayıt ya da üzerinde bir isim bulunmalıdır. Bagajın size ait olduğu kanıtlanamazsa teminat geçerli değildir.

Seyahatlerde Bagajın Kaybolması Nasıl Önlenir?

Seyahatlerde bagajınızın kaybolmasını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunur. Eğer sık seyahat ediyorsanız bagajınızın kaybolma ihtimaline karşı bagajınızın üzerine isminizi yapıştırabilirsiniz. Aynı şekilde bagajınızın kolayca ulaşabileceğiniz bir bölümüne e-posta adresi ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerini ekleyerek bagajınızın karışması gibi durumlarda sizinle iletişime geçilmesini sağlayabilirsiniz. 

Bagajınızın kaybolması ihtimaline karşı bagajın içine mücevher, bilgisayar ve kredi kartı gibi değerli eşyalarınızı koymaktan kaçınmalısınız. Buna ek olarak eğer bagajınız önceden hasar görmüşse, farklı bir bagaj kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü halihazırda hasarlı olan bagajlar seyahat sırasında daha fazla hasar alıp, eşyalarınızın da zarar görmesine sebep olabilir.

Bagaj kayıplarını önlemek ve bagajlarınızı korumak için alabileceğiniz bir diğer önlem de bagajlarınızda TSA (Transport Security Administration) onaylı bir bagaj kilidi kullanmaktır. Bu sayede eşyalarınızın zarar görmesini önleyebilirsiniz.

Tüm önlemleri alarak seyahate çıksanız bile seyahatleriniz sırasında öngöremediğiniz bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Tüm bu riskleri güvence altına almanız ise seyahat sigortası ile mümkündür. 

Aveon Global Sigorta ile yurt içi seyahat sigortası, yurt dışı seyahat sigortası veya VIP yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptırarak bagaj kaybı da dahil olmak üzere olası hastalık ve kaza gibi risklere karşı güvence sağlayabilirsiniz. Siz de hemen Aveon Global Sigorta’ya başvurun, en uygun seyahat sigortasını Aveon Sigorta avantajları ile satın alın!

Diğer Yazılar

Hızlı Teklif Alın

İletişim bilgilerinizi paylaşın en kısa sürede danışmanlarımız size geri dönüş sağlasınlar