Bir ev içerisindeki eşyalar çeşitli sebeplerden dolayı hasara uğrayabilir, tamamen yok olabilir veya kullanılamaz hale gelebilir. Bu sebepler sel, fırtına, deprem ve toprak kayması gibi doğal afet kaynaklı olabilir. Aynı zamanda yangın, su basması veya hırsızlık gibi insan kaynaklı sebeplerden dolayı da evin içerisindeki eşyalara zarar gelebilir.
Evdeki eşyaları teminat altına almak için çoğu kişi konut sigortası veya eşya sigortası yaptırır. Eğer evdeki eşyalarınızı güvence altına almak istiyorsanız sigorta sektöründe eşya tanımının ne olduğunu, eşya bedelini ve eşya bedelinin nasıl hesaplandığını bilmeniz gerekir.
Eşya bedelinin ne olduğu ve nasıl hesaplandığına dair her türlü bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sigorta Sektörü Bağlamında Eşya Nedir?
Sigorta sektörü bağlamında evde bulunan her obje, eşya statüsüne girmez. Herhangi bir motorlu araç ve araç parçası üzerine eşya sigortası yaptıramazsınız. Bunun yanında nakit para, çek, senet, kredi kartları, banka kartları, resmî belgeler, doğal veya yapay taşlar, hisse senetleri gibi objeler sigorta sektörü bağlamında eşya olarak nitelendirilmez.
Bunlar dışında kişinin oturduğu evde bulunan ve kendisine ait giysi ve değerli eşyalar sigorta sektörü bağlamında eşya olarak sayılır ve kişi bu eşyalar için eşya sigortası yaptırabilir.
Sigorta Sektörü İçin Değerli Eşya Nedir?
Sigorta sektöründe her şey değerli eşya olarak sayılmaz. Elektronik eşya, mücevher, altın ve gümüş kaplamalı objeler, değerli kürkler, sanat eserleri, koleksiyonlar ve antika eşyalar değerli eşya olarak kabul edilir.
Eşya Bedeli Nedir?
Eğer sigortalı bir eşyanın yeniden satın alınması ve yerine konulması durumu söz konusuysa ortaya bir eşya bedeli çıkar. Eşya bedeli tespit edilirken sigortalının eşya sigortası poliçesini imzaladığı günün geçerli fiyatları baz alınır. Sigortalı, eşya sigortasını yaptırırken prim fiyatını etkileyen en önemli unsur eşya bedelidir.
Eşya Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Konut ve eşya sigortası yaptırırken eşya bedelinin doğru şekilde hesaplanması ve sigorta şirketine bildirilmesi çok önemlidir. Eşya bedelini hesaplarken ilk önce dikkat etmeniz gereken nokta eşyaların amortisman bedeli ve ne kadar süre kullanıldığıdır.
Bir eşyanın amortisman bedeli, taşınabilir malın parasal değeri demektir ve aynı zamanda yıpranma payı anlamına gelir.
Eşya sigortası poliçesinde sigortalı eşyaların teminatı, güncel değerine göre şekillenir ve herhangi bir hasar esnasında bu eşyalardan eskime payı çıkarılır.
Eşya bedelini aşağıdaki adımları uygulayarak kolayca hesaplayabilirsiniz:
- İlk önce herhangi bir zarara karşı eşya sigortası yaptırmak istediğiniz tüm eşyalardan oluşan bir liste yapın.
- Oluşturduğunuz eşya listesindeki eşyaların bedellerini, eşya sigortası poliçesinin yapıldığı tarihten itibaren yeniden satın alma bedeli halinde hesaplayın.
- Oluşturduğunuz listedeki eşyaları sınıflandırın ve fiyatlarını tekrar kontrol edin.
- Oluşturduğunuz listedeki eşyaların bedellerini bir bütün halinde toplayın.
- Toplam eşya bedelini bu şekilde hesaplayabilirsiniz.
Eşya Bedeli Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Eşya bedeli, eşya sigortası primini etkileyen en önemli faktördür. Bu yüzden sigortalatmak istediğiniz eşyanın bedeli belirlenirken, o eşyanın günümüz koşullarında yeniden alım değerinin iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra sigortalanan eşyanın zarar görme olasılığı arttıkça sigortalının ödediği sigorta primi de buna göre bir artış gösterir.
Örneğin; iş hayatında dizüstü bilgisayarı her gün kullanan bir sigortalı, dizüstü bilgisayarını sigortalatmak istediği takdirde bu koşullara göre bir eşya sigorta primi öder.
Eşya Sigortası Nedir?
Eşya sigortası, konut içerisinde bulunan ve sigorta sisteminin eşya olarak kabul ettiği her objenin teminatını sağlayan bir sigorta türüdür.
Eşya sigortası, zorunlu bir sigorta türü olmamakla beraber sigortalıyı karşılaşabileceği zor durumlardan kolayca kurtarabilecek ve eşyasına herhangi bir zarar gelme durumunda büyük miktarda mal kaybından kurtaracak bir sigorta türüdür.
Eşya Sigortası Neleri Kapsar?
Eşya sigortası ana teminatlar ve ek teminatlar olarak ikiye ayrılır. Ana teminatlar ve ek teminatların içerikleri sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Bu yüzden eşya sigortası yaptırmadan önce eşya sigortası poliçesinin dikkatle incelenmesi gerekir.
Eşya sigortasının ana teminatları genel olarak şunlardır:
- Bireysel kaza
- Deprem
- Yağmur ve dolu
- Yangın veya başka sebeplerden kaynaklı duman ve is
- Toprak kayması ve heyelan
- Hırsızlık
- Gıda bozulması
- Yangın
Eşya sigortasının ek teminatları genel olarak şunlardır:
- Camın çeşitli nedenlerden dolayı kırılması
- Su, kara, deniz ve hava taşıtı çarpması
- Elektrik ve elektronik hasarlar
- Fırtına
- Sel ve su baskını
Ev Eşya Sigortası
Ev eşyası sigortası dahiline giren eşyalar; kıyafet, aksesuar, çocuk oyuncağı, dekorasyon ürünü ve çocuk bakımı için kullanılan araçlar olarak listelenebilir. Bu eşyalar, ev eşya sigortası poliçe kapsamı gereği güvence altına alınır.
Elektronik Eşya Sigortası
Elektronik eşyalar günümüzde en çok kullandığımız eşyalar kategorisinin başında gelir. Cep telefonu, beyaz eşya, bilgisayar ve televizyon gibi eşyalar hem günlük hayatta sık kullanılan hem de pahalı ürünler olarak sayılır.
Beklenmedik bir olay sonucu bu elektronik eşyalar hasar aldığı ve kullanılamaz duruma geldiği takdirde hem kişiyi yüksek masraflara sokabilir hem de işlerinin aksamasına sebep olabilir.
Elektronik eşya sigortası ile beyaz eşya, bilgisayar ve ses sistemi gibi birçok elektronik eşyanın uğradığı zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Değerli Eşya Sigortası
Her ev eşyası değerli eşya olarak kabul edilmez. Mücevher, değerli takı, altın ve gümüş kaplamalı dekorasyon ürünleri, sanat eserleri, antika halı ve eşyalar, heykeller ve değeri yüksek saatler değerli eşya kategorisine girer.
Bazı sigorta şirketleri değerli eşya sigortasının karşılanması için sigortalıdan bir kasada bu değerli eşyaların korumasını talep edebilir. Ancak günlük hayatta kullanılabilecek eşyalar için bu durum geçerli değildir.
Altın, Döviz ve Nakit Para Sigortası
Altın, döviz ve nakit para sigortasının teminat şartları, sigorta şirketlerinin poliçelerine göre değişiklik gösterir. Kasada tutulmayan nakit para, altın ve döviz kategorisinde değerlendirilir ve sigorta şirketinin herhangi bir durum karşısında zararı ne kadar karşılayacağı yapılan sigorta poliçesine bağlıdır.
Konut Dışı Eşyaların Çalınması
Nakit para, cep telefonu ve anahtar gibi çeşitli taşınabilir eşyalar da eşya sigortası poliçesi kapsamına girer. Bu eşyalara herhangi bir zarar geldiği takdirde sigortalının anlaşmalı olduğu sigorta şirketi zararı karşılar.
Eşya Sigortası Primini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Her sigorta türünde olduğu gibi eşya sigorta primini de etkileyen çeşitli faktörler vardır. Eşya sigortası primini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Ev eşyalarının bulunduğu konutun semti, ilçesi ve ili
- Eşyaların bulunduğu konutun çevresindeki güvenlik seviyesi
- Eşyaların bulunduğu konutun doğal afetlere karşı ne kadar dayanıklı olduğu
- Hırsızlık oranı
- Sel ve heyelan riski
- Yabani hayvanın konuta girme riski
Sigorta şirketleri bu faktörlere bakarak eşya sigortası poliçesindeki prim ücretini belirler.
Eşya Sigortası Nasıl Yapılır?
Evde bulunan elektronik eşyalar, değerli eşyalar, kişisel eşyalar, nakit para ve altın herhangi bir olay sonucu zarar gördüğü takdirde büyük maddi kayıplara sebep olabilir. Bu yüzden evdeki eşyaların eşya bedelini hesaplamak ve bu eşyaları sigorta ettirmek alınabilecek en iyi önlemdir.
Aveon Global Sigorta ile eşya bedeli hakkındaki tüm bilgileri daha detaylı bir şekilde öğrenebilir, eşya bedelinizi hesaplayabilir ve birbirinden farklı fırsatlar ile eşya sigortası için çok özel teklifler alabilirsiniz. Siz de hemen Aveon Sigorta’ya başvurun, eşyalarınızı geç kalmadan güvence altına alın!