Birçok sürücü için aracının çalınması en korkunç senaryolar arasında yer alır. Peki, aracın kasko sigortası kapsamında hırsızlık teminatının olup olmaması bir şey değiştirir mi? Yani aracınızın güncel bedelini sigorta acentesinden tazminat olarak alabilir misiniz? Aracınızın çalınması durumunda yapmanız gerekenler ve kasko sigortası ile ilgili tüm detayları yazımızda sizin için derledik.
Kaskosuz Araç Çalınırsa Ne Olur?
Aracınızın çalındığını fark ettiğiniz anda belki de aklınızda belirecek ilk soru, aracın kaskosunu yaptırıp yaptırmadığınızdır. Eğer bu soruya cevabınız “Hayır” ise aracınızın bedelinin sigorta acentesi tarafından karşılanmasını sağlamak için yapacağınız pek bir şey bulunmaz. Çünkü yaptırmanızın zorunlu olduğu trafik sigortası da çalınma teminatı vermez.
Kaskolu Aracın Çalınması Halinde Ne Yapılmalıdır?
Eğer çalınan aracınızın kasko sigortası poliçesinde “hırsızlık teminatı” varsa sigortadan araç değerini limitler çerçevesinde tazmin edebilirsiniz. Ancak sigortadan para almadan önce yapmanız gereken bazı işlemler ve teslim etmeniz gereken bazı evraklar bulunur.
Kaskolu aracınızın çalınması halinde yapmanız gerekenler şöyle sıralanabilir:
- Aracınızın çalındığını bildirin: Aracınızın çalındığını fark ettiğinizde sakin kalmak oldukça zor olabilir. Ancak kısa sürede kendinizi toparlayıp ilk olarak aracınızın çalındığını en yakın karakola bildirmelisiniz ve tutanak tutturmalısınız. Daha sonra yapmanız gereken işlem polisten ya da jandarmadan alacağınız tutanak ile sigorta şirketine ya da aracı kuruma çalınma olayını beyan etmektir. Sigorta şirketine beyan beş iş günü içerisinde gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde sigorta şirketi tazminat ödemeyebilir.
- Araştırmanın sonuçlanmasını bekleyiniz: Polis ya da jandarma, çalınma vakası ile ilgili bir araştırma başlatır. Bu araştırma için belirlenen yasal süre 30 gündür. 30 gün sonunda hala araç bulunamamışsa tekrar emniyet güçlerine başvurarak aracın bulunamadığını belgelendirmelisiniz. Polisten aldığınız bu belgeyi sigorta şirketine ibraz etmek de sizin sorumluluğunuzdadır. Eğer 30 gün içerisinde araç bulunursa, sigortalı aracı almak zorundadır. Ancak hırsızlık sonucu aracın herhangi bir parçasına hasar verilmişse bu hasarın maliyeti sigorta şirketi tarafından karşılanır.
- Aracınızı trafikten sildirin: Polisten aldığınız “bulunamadı” minvalindeki belgenin bir kopyasıyla Trafik Tescil Müdürlüğüne başvurmalısınız. Bu başvurunuz sonucu aracınızın trafikten silinmesini sağladıktan sonra “çalınmıştır” ibaresinin yer aldığı araç ruhsatınızı alabilirsiniz.
- Aldığınız bütün evrakları sigorta şirketine ibraz edin: Çalınan araca dair bütün evrakları sigorta şirketine verin. Sigorta şirketinin incelemesi sonucu tazminat almanıza engel bir durum yoksa tarafınıza aracın çalındığı tarihteki rayiç bedeli ödenir. Yani çalınan aracın güncel değeri 200 bin Türk lirası, ancak çalındığı tarihteki değeri 150 bin Türk lirası ise size 150 bin Türk lirası ödeme yapılır.
Ayrıca sigortanın size ödeme yapması için herhangi bir engelin bulunmaması lazım. Örneğin; aracın vergi veya prim borcunun bulunması ödeme konusunda birer engeldir. Bu nedenle öncelikle borçlarınızı ödemelisiniz.
Sigorta şirketi tarafından yönlendirilen eksperin yapacağı araştırma sonucunda sigortalının herhangi bir ihmal ya da dikkatsizliği ile karşılaşılırsa ödenecek tazminat tutarı düşebilir veya hiç tazminat ödenmeyebilir.
Çalıntı Araç Bulunursa Ne Olur?
Sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi yapıldıktan sonra araç bulunursa tercih hakkı sigortalınındır. Bu durumda ister tazminatınızı elinizde tutup araç üzerindeki bütün haklarınızdan vazgeçersiniz, isterseniz de tazminatı geri ödeyip aracınıza tekrar kavuşabilirsiniz.
Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Her hırsızlık olayı aynı değildir. Bunun için hırsızlık olaylarının hepsinde sigorta şirketi ödeme yapacak diye bir kaide yoktur. Kasko sigortasının genel şartları, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları kapsamında belirlenmiştir. Bu nedenle her ne kadar kasko sigortası kapsamında hırsızlık teminatı olsa da sürücünün ihmali ya da dikkatsizliği sonucu gerçekleşen çalınmalarda sigorta şirketi ödeme yapmayabilir.
Kaskonun ödeme yapmadığı durumlar şöyle sayılabilir:
- Araç anahtarının kaybedilmesi sonucu yaşanan çalınmalar
- Kontak anahtarının aracın üzerinde unutulması
- Herhangi bir zorlama, şiddet veya tehdit olmaksızın yaşanan çalınmalar
- Aracın kapı veya pencerelerinin açık bırakıldığı durumlar
- Otopark, yıkama ya da tamirci gibi işletmelere araç teslim edildikten sonra yaşanan çalınmalar
- Satış işlemlerinde deneme sürüşü yapılması amacıyla aracın başka kişilere teslim edilmesi
- Dolandırıcılık yoluyla kendini polis ya da jandarma olarak tanıtan kişilere güvenerek aracın bilerek teslim edilmesi sonucu yaşanan çalınmalar
- Herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sigortalının algılama yeteneğinin zayıflamasından ya da tamamen kaybolmasından dolayı kötü niyetli kişiler tarafından gerçekleştirilen hırsızlık eylemleri
Çalınan Aracın Aksesuarları Kasko Kapsamında Mıdır?
Kasko sigortasının kapsamına sadece araç dahildir. Bu nedenle bir aksesuar ödemesi yapılmamaktadır. Eğer aksesuarların da kaskoya dahil olmasını istiyorsanız sigorta poliçesinde ek teminatlarla bunu belirtmelisiniz.
Çalınan Aracın Kasko Ödemesi Nasıl Olur?
Öncelikle hırsızlık olayı polise ve sigorta şirketine bildirilmelidir. Daha sonra sigorta eksperinin hırsızlık hakkında araştırması beklenir. Araştırma sonucu tutulan tutanak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ne (TRAMER) gönderilir. Burada yapılan değerlendirmeler sonucu tazminat tutarı belirlenir ve tutar tarafınıza ödenir.
Çalınmalara karşı kasko yaptırmak hayati bir önem taşır. Çünkü çalınan aracın bedelini ancak kasko sigortası yoluyla tazmin edebilirsiniz. Hırsızlık dahil olmak üzere kapsamı en geniş kasko sigortası ve en uygun kasko teklifleri için hemen siz de Aveon Genişletilmiş Kasko Paket Sigortası‘na başvurun ve kendinizi güvenceye alın! Ayrıca Aveon Global Sigorta’nın danışmanlık hizmeti ile uzman danışmanlardan ekspertiz öncesi bilgi alabilirsiniz.